top of page
The Milestone Unagru Architecture Urbanism Landscape Interiors
The Milestone Unagru Architecture Urbanism Landscape Interiors
The Milestone Unagru Architecture Urbanism Landscape Interiors
The Milestone Unagru Architecture Urbanism Landscape Interiors

The Milestone
London

 

Beneath the Victorian urban fabric, Bulwer Road hides an array of unique geological, natural and historical characteristics. We propose to uncover and symbolise these features by excavating the ground. The resulting project is a rain garden, an archaeological excavation, a playground, a small public space, and a land artwork.


The Bulwer Road traffic island lies within the geological area of sand and silt, and gravel produced by the Fillebrook stream, that runs approximately fifty metres south. The course of the stream has, from prehistoric times, allowed travel through the richly forested region. Multiple prehistoric artefacts have been discovered in the area, with a particular concentration along the old stream. Later in history, the site was on the path of pilgrimages, particularly between Waltham and Barking Abbeys. The current crossroad is also a pivot point between train stations in the area and has the potential of becoming part of an alternative, more enjoyable route through the city. Our project aims to symbolise the depth of historical and natural traces of this site. We propose to remove the asphalt layer and to excavate a bowl-shaped hole snug in the ground. The hole represents an archaeological excavation that uncovers layers of soil. We propose to populate with large reclaimed stone objects that resemble the remains of a settlement and also serve as a seating area and playground. The traffic island is planted with wildflowers and local shrubs to protect from the road and reclaim the original meadow, rich in biodiversity, colour and smells. Concentric stepping stones and paths connect the existing
pedestrian crossings and introduce the visitors to the new garden. 
Rainwater currently collecting on the north edge of the concrete island is
diverted into the bowl and filtered to the water table, giving relief from flood risk and enhancing the landscape.

To read more, please download our project sheet here.

Completion year

2019

bottom of page