Unagru Limited

LG3 Cell Studios

23-27 Arcola Street

London E8 2DJ

Tel. 07563974535

Email: mail@unagru.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Houzz - White Circle

Insideout courtyard house

Ground floor rear extension and general refurbishment of a Victorian lower ground floor flat.

Inside out was designed and built on an extremely tight budget, to meet the necessities of a growing family.

 

It is also a small experiment on the playful relationship between interior and exterior spaces, within dense residential contexts. 

 

Rather than move out of their ground floor 1 bedroom flat, the clients asked us to study potential solutions to obtain an additional bedroom.  We devised a small extension that would provide just enough space for a comfortable, combined kitchen dining and living area, allowing to create a small additional bedroom.  The project was designed as a small set of interventions that would increase the volume and provide the backdrop for the second phase intervention: a set of bespoke furniture elements that will provide continuity, storage and a new structure to every space. Given the tightness of timing and budget, part of the bespoke joinery project has been postponed, and the most important items carefully selected: steps providing access to the patio, and encasing the low-level radiators. 

2016 - 2018

Design

2016 - 2017 

Construction

Aug - Jan 2018

Status: Completed

Area:

South Acton, London UK

Recognition: 

Part of London Open House 2018

openhouse logo 2018.JPG

The extension building was designed following, and underlining, the skewed shape of the plot. The main sliding door to the patio is therefore perpendicular to the skewed wall and oriented slightly towards the small bedroom door, allowing a continuous view through the patio and between the two interiors. The patio becomes an additional room, and connecting element between the playful child's room and the living area, ambiguously merging interior and exterior spaces. 

From the outside, the building is perceived as a natural extension of the original building's plastered pediment. 

The result is an airy, bright sequence of spaces, carefully designed to meet the exact needs of the inhabitants. On any bright day, the layout expands to incorporate the patio and therefore becomes a circular sequence of interconnected rooms.

before / after
before / after