Unagru Limited

LG3 Cell Studios

23-27 Arcola Street

London E8 2DJ

Tel. 07563974535

Email: mail@unagru.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Houzz - White Circle

Spider

The original rear ground floor of this large semi-detached Edwardian house in Bromley was extremely fragmented, resulting in small, dark spaces and little flexibility. Our proposal was to unite the three-and-a-half rooms forming the rear ground floor into one. Rather than simply knocking down walls and creating a single space, we have worked with clients on a  selecting of features worth preserving, with the aim of increasing rather than reducing the richness of the resulting space. We also decided we should record the intervention by exposing the new structure. The latter is conceived as a single object, with flush, continuous surfaces: an asymmetric portal reminiscent of LeCorbusier’s Villa Savoye's entrance portal, Louise Bourgoise’s sculptures, and Sol LeWitt incomplete structures.  

 

The portal is set 400mm beneath the ceiling level in order to preserve the trace of the original layout. One of the existing ceiling decorations is also preserved, with two new ceiling shapes playfully counteracting the traditional features. The floor design is also conceived to combine the clarity of the new design with the complexity of original fragments. The clients proposed to use a beautiful, traditional tile, together with a more typical engineered wood floor.  The changes in materials coincide with the footprint of original rooms: the tiles denote the bay window area (now imagined as a greenhouse), and the breakfast room; the engineered wood outlines the original dining room and kitchen (with planks laid in two different directions).

 

The kitchen island is left free to cross the original partition lines: a very large, coloured, freestanding object. The entire kitchen was designed to wrap around the existing corner chimney breast and make the most of the high ceilings.

 

The result is a complex, but very clear and bright space composed of four volumes and enriched with four different ceiling shapes, and four different floor finishes.  

 

Unagru also designed and participated at the interior design of the upper floors bedroom, closet and master bathroom.

Conditions before and during construction.

2017 - 2018

Status:

Completed 2018

Area:

Bromley

Budget:

100K

Client:

Private